zondag 10 juni 2012

Misselijkheid en zwangerschap

Morning Sickness

Tijdens de zwangerschap begint menig vrouw eerst met een portie braaksel (veel mooier kan ik het niet maken) waarna de dag vervolgd wordt. De een zal er helemaal geen last van hebben terwijl een ander vanaf dag een boven het toilet hangt en niet alleen in de ochtend.



Bij de meeste vrouwen zal de misselijkheid verdwijnen na ongeveer een maand of drie tot vijf.



Wat belangrijk is bij misselijkheid is vooral om:

- Te blijven drinken. Pas op om niet uitgedroogd te raken.
- Kleine porties eten. In plaats van een grote maaltijd verspreid de eetmomenten op een dag en eet kleine porties. Wellicht zullen kleinere porties makkelijk binnen gehouden worden.
- Houdt u echt niets binnen ga dan langs de huisarts. De huisarts kan medicatie voorschrijven tegen de misselijkheid. Er zijn een aantal soorten medicijnen maar niet alles werkt bij iedereen.
U moet ook gecontroleerd worden op uitdroging. In ernstige gevallen kan de dokter besluiten om u in het ziekenhuis op te laten nemen om via het infuus wat aan te sterken.

Ondervoeding kan gevaarlijk zijn voor uw kind. Let heel goed op uzelf en als u het niet vertrouwt schroom dan niet om naar de huisarts te stappen. Lees het onderstaand artikel over mogelijke gevolgen van voedseltekort bij zwangere mama's.


Vrouwen die zijn verwekt tijdens de Hongerwinter (1944/1945) en dus in de buik van hun moeder hebben geleden aan ondervoeding, overlijden eerder dan vrouwen die hiermee voor hun geboorte niet te maken kregen.


Ook lopen deze vrouwen een grotere kans op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten, borstkanker en andere vormen van kanker. Dat blijkt uit onderzoek van de epidemiologe Annet van Abeelen.

Opmerkelijk
Met deze wetenschap is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan ondervoeding tijdens de zwangerschap. 'Het is opmerkelijk dat de gevolgen daarvan 60 jaar na de feiten nog voelbaar zijn', aldus Van Abeelen.

Vooral voor ontwikkelingslanden zijn deze bevindingen relevant. 'Vorig jaar leden naar schatting 925 miljoen mensen in de wereld honger. Het is wellicht handig om kinderen die geboren zijn in gebieden waar honger heerst, als hogere risicogroep te beschouwen.' Maar ook in Nederland kan deze kennis van belang zijn. 'Het is interessant om te kijken naar de gevolgen voor het kind van veel overgeven tijdens de zwangerschap', oppert Van Abeelen.

Ondervoeding
Op dit moment worden studies opgezet om de gezondheid in de gaten te houden van kinderen wier moeder tijdens de zwangerschap veel heeft overgegeven. 'Het is mogelijk dat die kinderen minder gezond blijken op latere leeftijd, maar dat kunnen we niet met zekerheid zeggen. Dit is ook een ander soort ondervoeding dan ondervoeding in de Hongerwinter. Mensen namen toen vaak maar een kwart van het aantal dagelijkse benodigde calorieën tot zich.'


Mensen die geboren zijn tussen 7 januari 1945 en 8 december 1945, zijn blootgesteld aan de Hongerwinter voor hun geboorte. Mannen die als foetus zijn blootgesteld aan de Hongerwinter, overlijden niet aantoonbaar eerder dan mannen die hieraan niet zijn blootgesteld.
Vrouwen die kind waren tijdens de Hongerwinter, hebben een verhoogd risico op overgewicht, suikerziekte, hartziekte, COPD en astma.
Van Abeelen promoveert 15 juni op haar onderzoek, dat ontstond uit een samenwerking tussen het AMC in Amsterdam en het UMC in Utrecht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten